Werken in balans

Toegepaste mindfulness:

Emoties/oordelen en gedragsverandering

In veel werksituaties en projecten worden problemen niet veroorzaakt door de inhoud, maar door de omgang tussen de teamleden en collega’s. Als je emoties en overtuigingen in een veilige setting onderzoekt met toegepaste mindfulness, ontstaat weer plezier in het werk en wordt het functioneren ook veel beter.

Primaire emoties en oordelen kunnen verstorend zijn voor je omgeving, maar kunnen ook veel onrust geven in jezelf. Door toegepaste mindfulness kun je leren meer in vrijheid te kiezen hoe je wilt handelen.

In deze korte en effectieve training geven we praktische inzichten en oefeningen die je direct kunt toepassen in je werk (en privé ook best wel prettig zijn). Dat doen we in drie stappen:

  • Waar sta je? Bewustzijn over je huidige gedrag: een irritante mail, een lastige collega, een onverwachte opmerking van een wethouder: als een emotie of oordeel (gedachte) je overvalt, leidt het soms tot reacties waar je achteraf spijt van hebt.
  • Waar wil je staan? Vanuit reflectie achteraf op je gedrag, kun je een intentie uitwerken hoe je het anders wilt. Maar intenties en afspraken zijn niet genoeg voor gedragsverandering.
  • Wat ga je doen? Oefeningen die jou gaan helpen om vanuit je intentie je gedrag te veranderen, gebaseerd op mindfulness, meditatie en de nieuwste wetenschappelijke inzichten over ons bewustzijn.

In deze training wordt de eeuwenoude wijsheid van boeddhisme/mindfulness gekoppeld met de nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen. Dit wordt vervolgens teruggebracht tot een aantal eenvoudige inzichten en oefeningen die ook in een druk leven effectief en toepasbaar zijn. Dit is een vorm van toegepaste mindfulness die verder gaat dan de basis aandachtstraining.

Reacties van deelnemers:
Persoonlijk verhalend, dicht bij de trainer zelf.
Aantrekkelijke samenhang beroep vs. passie, is in balans.

Heb je weinig tijd of geduld? Geen probleem, de oefeningen zitten in je dagelijkse bezigheden en je wint er tijd mee. Geen zin in saaie meditaties? Geen probleem, deze training geeft praktische ‘meditaties’ terwijl je werkt, eet, reist of al die andere zaken die jouw leven succes en plezier geven.

Doelgroep en vorm

De doelgroep van de training is overheden en bedrijven: teams of groepen collega’s die samen dit onderzoek willen aangaan. Er zijn verschillende vormen mogelijk, bijvoorbeeld teambuilding waarin je gezamenlijk leert om hiermee om te gaan en je je individuele leerproces kunt inbrengen. Het is ook mogelijk te onderzoeken waarom een team niet goed functioneert, en op het niveau van emoties en overtuigingen meer verbinding gemaakt kan worden.

Duur van de training/coaching en tarieven

Een standaard training duurt een halve dag. Deze kan bij u op de werkplek georganiseerd worden of wij regelen een cursusplek. Tarief voor een groep van 8 tot 12 mensen, duur van de training 4 uur (halve dag): € 1100, exclusief btw en bijkomende kosten. Of maak een afspraak voor een training op maat.

Aanvullend op de training kan individuele coaching aangeboden worden door Jan of Caroline. Tarief per uur: € 125, exclusief btw.

Weet je nu al dat dit jouw werk, het werk van je team of het werk van jouw bedrijf meer in balans gaat brengen? Neem contact met ons op.

Lees verder: meer informatie over de training

Praktische toepassing van de training:

Werken in balans gaat niet alleen over je gevoel in het werk, maar heeft ook veel praktische toepassingen. Een voorbeeld is de architectuurdiscussie in Nederland, die soms vastzit in de tegenstelling tussen kitsch (emotie) en functionalisme (ratio). De foto’s laten contrasten tussen uitersten zien, zoals de uitbreiding van de Stadsschouwburg in Amsterdam en een brandweerkazerne in Leidsche Rijn (Utrecht). Een doorvoelde schoonheid kan leiden tot architectuur die mooi én functioneel is. Inzicht in de onderliggende machtsprocessen maakt je effectiever in je werk.